Beveiliging

Leven in een veilig huis. Dan denk je al snel aan rookmelders en alarmsystemen. Natuurlijk behandelen we beiden op deze pagina, maar er is zoveel meer. Wat als de bliksem inslaat bijvoorbeeld? Hoe voorkom je dat jouw mooie TV nog maar drie kwartjes oplevert bij jouw verzekeraar? En hoe zit het bij stroomuitval? Accepteer je dataverlies op jouw PC of NAS? Op deze pagina proberen we voor Het Innovatieve Huis letterlijk elk aspect van beveiliging in kaart te brengen.

Eigendommen markeren

Ooit werd de markeerstift gepromoot als het middel tegen diefstal. Gewoon met een dikke stift jouw adres op jouw bezittingen kalken. Of erin krassen met een kraspen. Leuk, maar de gemiddelde Nederlander verhuist om de zeven jaar… dan heb je iets anders nodig. Wij vonden de oplossing in DNA markeringen.

Selecta SDNA 50

Het SDNA 50 pakket is het kleinste pakket van het Nederlandse Selecta DNA. Het bedrijf is gespecialiseerd in DNA oplossingen om diefstal tegen te gaan. Je krijgt dan een DNA gel met microdots. Beiden bevatten een code waarmee jij als eigenaar te achterhalen bent. Je krijgt ook stickers om de buitenwereld te laten zien dat jij jouw spullen goed hebt beveiligd. Een prima start.

BikeKit

SDNA is ook verkrijgbaar als BikeKit. In dit geval wordt de code met een speciaal materiaal op de fiets aangebracht. Stickers attenderen dieven op de aanwezigheid van deze code. De code is uiteraard weer vastgelegd in de database van SDNA. Bij diefstal kan de politie jou als eigenaar snel en simpel achterhalen.

Anti-inbraak Alarmsystemen en het BORG certificaat

Je hebt jouw hang- en sluitwerk op orde. Alle spullen van waarde zijn keurig gemarkeerd. What’s next? Juist, het alarmsysteem. Je kunt daarbij grofweg twee kanten op. Je kunt kiezen voor een BORG gecertificeerd alarmsysteem, maar ook ‘iets anders’. In die laatste categorie vindt je de leukste spullen. Veel merken zijn namelijk niet geïnteresseerd in BORG certificering omdat Nederland gewoon een te klein land is. Daar bespaar je doorgaans ook veel geld op de aanschaf.

De wat duurdere systemen zijn doorgaans wat minder spannend, maar wel BORG gecertificeerd. Deze moeten worden aangelegd en zijn doorgaans een enorme investering. Daarnaast mag je zelf niet de hoofdcodes van jouw eigen systeem hebben. Dat is niet in lijn met BORG. Daar staat tegenover dat de systemen van professionele kwaliteit zijn.

Waarom zou je voor een BORG gecertificeerd systeem kiezen? Omdat jouw verzekeraar je korting geeft. Echter scheelt dit slechts enkele euro’s. Het is dus de vraag of de meerprijs van het systeem zich zal terugbetalen. Er zijn verzekeraars die al korting geven als je ‘een’ alarmsysteem hebt hangen. Het is dus handig om goed op de hoogte te zijn van de polis die je hebt.

MyFOX

We trappen af met een systeem dat niet BORG gecertificeerd is. Het MyFOX systeem. Dit alarmsysteem werkt ook als domotica hub. Standaard kan het overweg met alle KlikAanKlikUit en Chacon schakelaars. Hij is verbonden met IFTTT waardoor je hem ook kunt verbinden met de Nest thermostaat, Philips Hue lampen etc. De mogelijkheden zijn dus echt enorm. Wil je dus een domoticapakket met goede alarmfunctie, is de MyFOX een prima start.

Naast de centrale zelf hebben we ook de MyFOX NFC Badgelezer en Intellitag Sensor getest.

Aritech

 

Het Aritech beveiligingssysteem is een heel stuk minder spannend dan het MyFOX systeem. Maat het is wel Borg gecertificeerd en de standaard keuze binnen het Heijmans SlimWonen concept. Het systeem is vooral enorm stabiel doordat bij de aanleg alle sensoren zoveel mogelijk bedraad worden aangesloten. Je hoeft dus geen rekening te houden met het vervangen van batterijen of inbrekers die draadloze signalen storen. Het Aritech systeem zelf kent geen domotica functies, maar heeft wel binaire uitgangen. Heb je een domoticasysteem met binaire ingangen, zoals het Busch-Jaeger Free@Home systeem, kun je dus wel verlichting, rolluiken en andere IoT producten schakelen op basis van alarmen.

Camera’s

Indoor beveiligingscamera’s zijn hot. Verschillende merken produceren deze. Voor Het Innovatieve Huis kozen we voor het Arlo systeem van Netgear. Op het moment van de selectie was Netgear de enige die een camera voor buiten bood. En nog steeds zijn ze de enige die dit volledig draadloos doen. Achteraf aanbrengen is dus geen enkel probleem.

Arlo Wire-Free

De Netgear Arlo Wire Free is dé Arlo oplossing voor buitenshuis. Met nachtzicht en zonder draden. De camera werkt op een batterij en reageert alleen wanneer nodig.

Arlo Q

De Arlo Q is een camera die ook echt bedoelt is om lekker te streamen wanneer je even wilt kijken of de schoonmaakster haar werk wel goed doet. Of om te gluren naar de babysit natuurlijk ;-). Je hebt alleen stroom nodig en dat scheelt natuurlijk weer qua investering in batterijen.

Blikseminslag

Natuurlijk ben je verzekerd tegen blikseminslag. Het kan immers iedereen gebeuren. Maar hoeveel is jouw drie jaar oude top-of-the-line TV nog waard voor jouw verzekeraar? Of de waarde van het vlees in jouw vriezer? Met relatief goedkope apparaatjes is het goed mogelijk om zelf de eerste klappen bij stroompieken op te vangen. Maar, bliksem maakt geen onderscheid tussen stroomleidingen en dataleidingen. Binnen ons Innovatieve Huis hebben we alles uit de kast getrokken om onze apparaten goed te beveiligen.

APC MP1W-GR

De meest simpele oplossing is ook de meest bekende. Een stroomonderbreking tussen het apparaat en het stopcontact plaatsen. Dit kan in de vorm van de APC PM1W-GR. Deze handige apparaatjes passen keurig naast elkaar in de wandcontactdozen van het Busch-Jaeger Free@Home domotica systeem.

APC PRM24

Natuurlijk willen we ook al onze datalijnen beveiligen en dit start in de meterkast. Daar komt in ons geval alle data het huis binnen. Daarbij tel ik niet alleen de glasvezelverbinding, maar ook de telefoonlijnen en COAX. In de ProtectNET familie van APC vinden we dit prachtige PRM24 rack. Hierin kunnen 24 modules worden opgenomen om jouw datalijnen te beveiligen. Heb je veel COAX, gebruik je meer van die modules. Heb je meer netwerklijnen, plaats je meer netwerkmodules. Lekker flexibel en op maat inzetbaar.