Netwerken en communicatie

Een modern, innovatief huis zit stampvol producten die op één of andere wijze met de buitenwereld moeten communiceren. Denk alleen al aan het domoticapakket en het alarmsysteem. Nadenken over het aanleggen van netwerken is dan ook enorm belangrijk. Ik start dan ook met een paar tips;

TV kijken

Hoe ga je TV kijken? Ga je alleen streamen op een smart TV? Dan is de kans groot dat je aan WiFi genoeg hebt. Ga je TV kijken via een kabelaanbieder, moet je bij iedere TV een COAX aansluiting aanbrengen. Wil je TV kijken via een moderne glasvezelpartij, dan moet je juist een apart netwerk van UTP (LAN) kabels hebben voor alle settopboxen. Denk er ook aan dat die allemaal een stopcontact nodig hebben.

Computers en mediaplayers

Computers en mediaplayers kunnen doorgaans prima overweg met WiFi, maar WiFi blijft storingsgevoelig. Als je toch de boel gaat verbouwen, zorg dan dat al deze apparaten een LAN aansluiting in de buurt hebben om zo optimaal te kunnen streamen.

Telefonie

En dan is er nog telefonie via de vaste lijn. Het gros van de telefoons die we nu kopen zijn draadloos op basis van DECT technologie. Je plaatst het basisstation bij de aansluiting in huis en klaar. Toch? Nee! DECT kan enorm storen op jouw WiFi netwerk. Zorg dat jouw router en DECT station minimaal 1, meter van elkaar verwijderd zijn.

LAN en WiFi


Draadloos internet kent bedraad internet als stabiele basis. Probeer te voorkomen dat je met WiFi repeaters moet werken voor een goed signaal in huis, maar kies voor accesspoints die via een LAN kabel met het netwerk verbonden zijn. Dit levert de beste prestaties op.

Netgear Prosafe JGS516PE

De basis van ons netwerk wordt gevormd door de Netgear Prosafe JGS516PE. Deze 1-poort switch hangt veilig in de meterkast (waar alle LAN aansluitingen uitkomen). Door de ondersteuning voor PoE is het mogelijk om beveiligingscamera’s en andere netwerk apparatuur vanuit de switch van stroom te voorzien. Dat scheelt weer stopcontacten.Netgear Nighthawk X6

De kern van ons netwerk wordt gevormd door de Netgear Nighthawk X6. De eerste tri-band router die twee 5GHz netwerken de lucht in gooit. Door apparaten slim te schakelen levert hij de beste verbindingen.

Netgear Nighthawk EX7000

Ook wij hebben een range extender nodig op de bovenverdieping om alle bewoners van ons huis van snelle WiFi verbindingen te voorzien. Dit doen wij met de Netgear Nighthawk EX7000.


DECT Telefonie


Net als WiFi, bluetooth en jouw magnetron, maakt DECT gebruik van de 2.4GHz band om telefoons met het netwerk te laten communiceren. Afhankelijk van jouw telefonie of VOIP aanbieder zorgen die ervoor dat je jouw DECT telefoons kunt aansluiten.

Philips Luceo

De Philips Luceo is niet zomaar een designtelefoon. Dit zie je in het bijzondere caller ID display dat op de zijkant is weggewerkt. Hierdoor zie je duidelijk wie jou probeert te bellen.Philips Linea

Strak en zakelijk, dat is de Philips Linea DECT telefoon. Daarmee is het de meest logische keuze voor ons kantoor aan huis.

Etc


En dan zijn er natuurlijk nog de handige producten die we geen eigen categorie konden geven.

Jabra Steel

Tijdens het klussen wil je bereikbaar zijn, toegang hebben tot Siri en Google Now voor klustips, maar jouw mooie smartphone moet vooral geen risico leveren. De Jabra Steel is dan mijn toegang tot de wereld.