Slimme LED verlichting

 

Slimme verlichting verandert een hoop als het gaat om de beleving in huis. Leuke kleurtjes tijdens een feestje, warm wit licht om bij te ontspannen of helder wit licht om bij te werken? En dan is er nog de aansturing. Natuurlijk hebben we voor een groot deel gebruik gemaakt van Philips Hue dat weer prachtig integreert met het domotica systeem, maar we hebben ook naar andere concepten gekeken. Wij pasten een aantal verschillende innovaties toe binnen Het Innovatieve Huis.

Natuurlijk is dit niet het enige IoT systeem dat we hebben overwogen voor Het Innovatieve Huis. We hebben ook getest met de LifX E27 lampen. Die zijn een stuk sterker dan de Hue lampen en werken op WiFi in plaats van Hue. De mogelijkheden tot integratie met LifX zijn inmiddels veel beperkter dan toen de twee systemen net op de markt kwamen. Bovendien ligt het verbruik van de LifX lampen een stuk hoger. Ook wanneer ze uit staan. Daarmee zijn ze gediskwalificeerd voor gebruik binnen Het Innovatieve Huis. Bovendien is de achterstand die Philips had met haar app tijdens die periode meer dan ingehaald.

Zigbee LightLink

Binnen de draadloze protocollen voor IoT zijn twee dominante standaarden. Z-Wave en Zigbee. Z-Wave is compleet open terwijl Zigbee fabrikanten de mogelijkheid geeft om meer controle te houden over wie wel en niet met zijn of haar producten mag praten. Philips koos met Hue voor dit laatste. Hoewel Philips de Hue app echt beperkt tot de eigen Hue producten, is de hub voorzien van een open API. Iedere domotica fabrikant kan ermee communiceren om de Hue lampen aan te sturen. Bovendien werken de Philips TV’s goed in samenwerking met de Hou lampen. Hierdoor wordt een filmbeleving nog intenser.

Philips Hue Starter Pack

Het feest van Philips begon ooit met de Philips Hue Starter Pack. In deze review lees je de Hue beleving anno 2014. Inmiddels is er een andere hub en is ook de app compleet vernieuwd. Toch willen we je deze klassieker onder de Hue reviews van GadgetGear.nl niet onthouden. Aan de lamp zelf is immers nog steeds niets verandert.

Philips Hue Lightstrip Plus

In 2013 introduceerde Philips de eerste Lightstrip in de Friends of Hue lijn. Die strip kon nog niet met de Light Recipies overweg en was ook niet erg fel. Wel kon je deze al op maat knippen. In 2015 verscheen de opvolger. De Hue LightStrip Plus. Deze nieuwe variant is ook op maat te knippen, maar ook met stukken van een meter te verlengen. Daarnaast weet deze LED strip 1.600 Lumen uit te stralen ten opzichte van de 120 Lumen van de oude Hue Lightstrip. Oja, en dat Light Recipies probleempje heeft Philips in deze versie ook gewoon opgelost.

Philips Hue Go

De eerste Hue lamp voor onderweg en in de tuin, dit is het idee achter de Philips Hue Go. Deze Hue lamp bevat een eigen accu waardoor je hem mee naar buiten kunt nemen. Via een speciale knop kun je zelf kleuren instellen en zelfs animaties. Zolang de Hue Go binnen bereik van jouw WiFi netwerk blijft, kun je deze ook met de app blijven aansturen.

Philips Hue Motion Sensor

Het is misschien wel de meest interessante schakelaar die Philips heeft ontwikkel. De Philips Hue Motion Sensor. Een simpele bewegingsdetector die door de app extreem nauwkeurig in te stellen is. Bovendien is de montage en installatie echt snel en simpel uit te voeren. Binnen ons project werkt deze sensor ook nog eens netjes naast het Busch-Jaeger Free@Home platform.

RF en IR LED Lampen

Naast het Philips Hue systeem, zijn we ook met andere lampen aan de slag gegaan. Natuurlijk hebben we het dan over LED lampen, want wat ons betreft mag de spaarlamp ook met pensioen. Hoewel deze lampen minder diep integreren met domoticasystemen, zijn ze wel via die systemen in en uit te schakelen.

DeamLED FL200 RGB LED Floodlight

Voor de vaste verlichting in de tuin kwamen we uit bij het Vlaamse DreamLED. Daar produceren ze de DreamLED FL200 Floodlight. Deze kan net als de Hue lamp alle kleuren van de regenboog weergeven. Ook animaties behoren tot de mogelijkheid. Wanneer deze inschakelt via het domoticasysteem laat de lamp meteen de laatste instelling zien.

DreamLED RF LED Panel 30

In ons kantoor aan huis hebben we gekozen voor de RF LED Panel 30 van DreamLED. Deze LED panelen bevatten 120 LED’s per stuk, maar dat zie je er niet aan af wanneer ze aan staan. Dan zie je een keurig wit vlak dat aan OLED verlichting doet denken. De opbouw zorgt ervoor dat ze op allerlei manieren toegepast kunnen worden. Bijvoorbeeld in een systeemplafond, maar ook plat op de wand. De lampen kunnen meerdere wit tinten weergeven en gaan aan in de laatste stand waarin je ze via het domoticasysteem hebt uitgezet.