Beveiligingssystemen
De maatschappij verhardt. Je moet hard werken voor jouw mooie spulletjes, dus dan is het wel fijn als anderen er van afblijven. De beste bescherming van jouw spulletjes doe je natuurlijk zelf.
Het Borg certificaat
Afhankelijk van de inboedel kan het zijn dat jouw verzekering een systeem met een Borg certificaat vereist. In dat geval ben je beperkt tot wat de installatiebranche te bieden heeft. Zo niet, zal het comfort veel hoger liggen en ben je zelf de baas over wat wel en niet kan. Jouw beveiliging zo sterk of slap als jij nodig hebt.
Complete oplossingen

Aritech
Vanuit het Heijmans SlimWonen pakket ontvingen wij een alarmsysteem van Aritech met professionele montage. Het gaat hier om een systeem waarbij deze, inclusief montage, volledig voldoet aan het Borg certificaat. Je kunt jouw inboedel dus hoger verzekeren en/of blij zijn met de korting die je op de verzekering ontvangt. Overigens is die korting ongeveer €2 per maand. De meerkosten verdien je dus niet terug ;-).
Het nadeel van een Borg gecertificeerd systeem is er ook. Een meldkamerabonnement, een onderhoudsabonnement, zelf geen toegang tot het systeem, bijna niets mogelijk qua slimme schakelingen en al helemaal geen toestemming om een app te gebruiken waardoor je inbrekers op zijn minst inlooptijd moet gunnen bij een inbraak. Je merkt het al, borg is hopeloos ouderwets.
Via een binaire koppeling hebben we hem wel kunnen koppelen aan het Free@Home domotica platform. Zo schakelt het alarm alle verlichting uit als we van huis zijn, of juist aan bij brand. Of juist uit bij inbraak. Net wat jij wilt. Maar bij een modern, open domotica systeem zal de koppeling erg lastig zijn.

MyFox
Wil je zelf een beveiligingssysteem aanleggen, dan kan dat bijvoorbeeld met de MyFox. Bij MyFox hebben ze onder anderen een compleet nieuwe deursensor ontwikkeld die niet langer gebruik maakt van magneten. Daarnaast is het systeem te koppelen met IFTTT en kan het zelf KlikAanKlikUit en Chacon schakelaars schakelen. Het is dus ook een kleine domotica hub.
Somfy heeft in 2016 MyFox gekocht en is de technologie en producten langzaam aan het omzetten naar de eigen Somfy identiteit. De functies zijn onder anderen terug te vinden in de camera’s die hieronder worden genoemd.
Camera oplossingen
In Nederland is er nogal wat wet- en regelgeving waar je aan moet voldoen wanneer je camera’s inzet. Bovendien kunnen jouw camera’s mogelijk helpen om misdaden in de buurt op te lossen wanneer je per ongeluk een stukje straat meepakt in het beeld. Alles qua wet en regelgeving is terug te vinden op Camera in Beeld.

Somfy One
Somfy noemt de Somfy One haar all-in-one beveiligingsoplossing. Toch classificeren wij Somgy niet onder de all-in-one oplossingen. De reden is dat de camera nu centraal staat. De Somfy One is een camera en sirene in één met de nodige draadloze ontvangers voor andere Somfy (voormalige MyFox) accessoires in huis. Ideaal is dat hij moeiteloos samenwerkt met de innovatieve Intellitag sensoren die door MyFox zijn ontwikkeld. Hierdoor kan het alarmsysteem goed bepalen of een kind een balletje tegen de deur schopt, of dat een inbreker er een boormachine op heeft gezet. Ook kun je de MyFox afstandsbediening op het systeem gebruiken.
Briljant aan de MyFox / Somfy camera’s is de mechanische klep. Dit maakt ze zeer geschikt voor gebruik binnenshuis. Zijn ze niet in gebruik, schuift de klep voor de camera. Is de camera gehackt, zal de hacker nog niets kunnen zien tenzij hij het klepje open. En dan weet jij al precies wat er aan de hand is.
De beelden van de Somfy One worden in de cloud opgeslagen. Met een gratis abonnement kun je 24 uur terug. Wil je verder terug, moet je een abonnement nemen.
Somfy One is compatible met IFTTT.

Netgear Arlo
Even speels als briljant is het Netgear Arlo systeem. Deze camera’s zijn de eerste camera’s die echt volledig draadloos zijn. De stroomvoorziening komt van CR123 batterijen die in de camera’s gestoken worden. Deze zijn sterk genoeg om de bewegingssensoren te gebruiken en via WiFi in 720p beeld te streamen. Ook hier worden de beelden in de cloud opgeslagen. Standaard tot 5 camera’s tot 24 uur terug en tegen een abonnementsfee nog veel verder. Waar we Somfy binnenshuis gebruiken, is Netgear de baas buitenshuis. Schakelen we Somfy via de app of atstandsbediening in, schakelt Arlo via IFTTT mee.
Netgear Arlo is compatible met IFTTT, Alexa en Stringify. Bovendien zijn er apps voor iOS, Android en Apple TV.

Netgear Arlo Pro 2
Anno 2018 maken we ook gebruik van de Arlo Pro 2 beveiligingscamera’s. Deze maken niet langer gebruik van dure batterijen, maar van accu’s. Sluit je ze ook nog eens op stroom aan (de accu wordt dan noodstroom), krijg je veel professionele opties erbij. Het beeld is inmiddels Full HD en ook de hub bevat nu een indoor sirene.
Rookmelders

Nest Protect Wired
De belangrijkste locatie voor een rookmelder is aan het plafond van iedere verdieping in een trappenuis. Zo ook bij ons. Daar heeft de bouwer standaard al simpele rookmelders opgehangen. Dit moet tegenwoordig. Het mooie is dat die ook allemaal een eigen 230v aansluiting hebben en daar maken we met Nest Protect slim gebruik van.
Deze rookmelders hebben wel batterijen, maar enkel als back-up voor op het moment dat de stroom uitvalt. Bijvoorbeeld bij een brand in de meterkast. De rookmelders kunnen met elkaar communiceren wanneer WiFi er ook uitligt en helpen je met duidelijke spraak in veiligheid te komen. Ook wanneer er gevaar is door gaslekken.

Nest Protect 2.0 Wireless
Voor alle andere kamers hebben we een draadloze Nest thermostaat gekozen. In dit geval de Nest Protect 2 Wireless. Het mooie is ook dat deze rookmelders ook aanwezigheidsdetectie hebben. Daarmee bereiden ze het bereikv an de aanwezigheidssensor in de Nest Thermostaat uit naar andere ruimten in huis.
Ook handig is de lightring die in beide rookmelders zit. Die licht op in het donker om je te laten zien of er iets voor je voeten ligt. Net licht genoeg ter oriëntatie, en niet genoeg om je wakker te stralen. Het is wel een functie die batterijen vreet, dus een functie die je vooral op de wired versies wilt gebruiken.
Het grote verschil tussen de twee generaties zit hem in de herkenning van rook vs. waterdamp. Bovendien kan de tweede generatie zelftests uitvoeren en zit er ook bluetooth in. Zo kun je een alarm waar je niet bij kan, ook deactieveren via de app wanneer er niets aan de hand is. Slim.