Eerder vandaag hebben we tijdens Beurs Eigen Huis op het podium verteld over hoe je kunt innoveren met leidingwerk. In deze post de belangrijkste tips voor wanneer je met jouw architect of bouwer om tafel gaat. Zij weten immers het beste wat er minimaal nodig is en wat wel en niet mag. Maar jij gaat er wonen en jij weet hoe jij jouw huis gaat gebruiken. Wees kritisch, daar heb je plezier van.

Flexibele leidingen – Niet, nooit, never!

De flexibele leiding is de doodsteek voor jouw flexibiliteit in de woning. Het zijn leidingen die maar eenmalig gebruikt kunnen worden. Het is vrijwel onmogelijk om er een trekveer doorheen te trekken. Verplicht jouw architect / aannemer om alleen de traditionele PVC buizen te gebruiken. Ja, dit is duurder, maar wat kost het om muren en vloeren te openen bij problemen met een leiding?

Domotica, start bedraad

Op Beurs Eigen Huis zijn onder anderen Jung en Niko te vinden, maar er zijn meer partijen die bedraad domotica aanbieden. Denk ook aan Busch-Jaeger wat we in ons huis hebben gebruikt. Ga je met nieuwbouw aan de slag, dan is dit een must omwille de stabiliteit. Ga je verbouwen, is dit een vrij kostbare keuze, maar dan is er ook voldoende te vinden in het draadloze segment.

Ziggo, Vodafone of een andere TV aanbieder? Ander snoertje!

Ziggo en een paar andere partijen in de markt bieden TV aan via de COAX kabel in huis. Anderen, met name glasvezelaanbieders, willen dat er een UTP (netwerk/LAN) kabel naar jouw TV loopt voor een extra kastje. Met flexibele leidingen ben je de klos als je het één hebt en niet het ander. Ook al weet je nu wel of niet waar je TV af gaat nemen, leg gewoon COAX en UTP in dezelfde leiding. Bij het afmonteren kies je wat je op dat moment nodig hebt. Wissel je van leverancier, hoef je alleen de aansluiting op de muur aan te passen zonder dat je nieuwe draden moet trekken.

Innoveren met de waterleiding

Er is meer dan het harde water van het waterleidingbedrijf. Er is ook water dat je zelf zacht kunt maken. Ga je dit doen, bedenk je dat het zachte water net wat meer kosten met zich meebrengt. Denk dus na over waar het wel of niet bijdraagt aan jouw woonbeleving. Wij hebben voor ons huis gebruik gemaakt van de ontharders van Eco Match, ook op Beurs Eigen Huis te vinden.

Dit zijn de belangrijkste tips die we je meegeven. Wil je dat we eens dieper over jouw project nadenken? Neem dan eens contact op met arjan.olsder@gadgetgear.nl voor een persoonlijke afspraak. Als onafhankelijk journalist en ervaringsdeskundige krijg je feedback op basis van jouw project.