Domotica Platformen

Domotica is wat we in de volksmond ook Smart Home noemen. We noemen het ook vaak IoT, al gaat IoT veel verder dan enkel slimme apparaten in huis. IoT staat voor Internet of Things en wordt vooral veel door overheden en andere organisaties ingezet. Bijvoorbeeld om een automatische melding te krijgen dat een lantarenpaal kapot is. Ik spreek vooral over domotica.

Op deze pagina noemen we een aantal systemen. Daarbij bekijken we deze systemen echt als platform en het platform als ‘baas’. We laten je ook zien wat compatible is met elkaar.  

Er is nogal een overlap tussen een aantal smart home systemen en een aantal beveiligingssystemen. Lees dus ook onze pagina over beveiliging op alle opties waar wij ervaring mee hebben, helder te hebben. 

Virtuele Assistenten

Welkom in de wereld van de virtuele assistent. Een markt waarin Google Assistant en Amazon Alexa de belangrijkste rol spelen. Deze twee partijen verdelen de markt. Hoewel deze virtuele assistenten ook als platformen kunnen worden gezien, is het maken van scenario’s best complex. Meestal gebruik je een virtuele assistent in combinatie met een platform.

Naast deze twee grote spelers, zijn er vele kleinere en alternatieve virtuele assistenten. Denk aan Siri van Apple, maar ook Cortana van Microsoft. Voor het smart home geloven we nog niet in deze assistenten omdat ze niet goed genoeg integreren met het gehele gezin. Zo werken ze alleen op eigen apparatuur die niet ieder gezinslid voor handen zal hebben.

Google Assistant

Wij zijn binnen Het Innovatieve Huis echt een enorme fan van Google Assistant. Deze virtuele assistent is heel goed in het uit elkaar houden van stemmen binnen het gezin. Zo kun je een opdracht tot het plannen van een vergadering geven en dan komt deze echt alleen in jouw agenda. Daarnaast is Google Assistant nu ook in het Nederlands te gebruiken. Google Assistant ziet niet alleen in de eigen Google speakers, maar ook in die van anderen.

Amazon Alexa

Alexa spreekt op dit moment nog geen Nederlands, maar heeft wel een belangrijk voordeel ten opzichte van Google. Namelijk, de productondersteuning. Die is veel breder. Merken als Dyson kiezen vooralsnog exclusief voor Alexa. Maar… Amazon (de eigenaar) heeft een hekel aan Google. Veel Google hardware kan niet worden aangestuurd en apparaten met schermen (Echo Show, Echo Dot) kunnen geen YouTube video’s laten zien. En ook geen Netflix omdat ook dit concureert met het eigen Amazon prime. Concurrenten worden dus systematisch buiten gesloten.

Platformen

De volgende platformen vormen het hart van jouw smart home. Hier bouw je de echt mooie schakelingen mee die je, bijvoorbeeld, via een virtuele assistent kunt activeren.

Busch-Jaeger Free@Home (ABB)

Heijmans bouwde voor ons een SlimWonen woning. Een pilotwoning die voor het eerst standaard smart werd opgeleverd. Het systeem dat Heijmans koos was Free@Home van Busch-Jaeger (onderdeel van ABB).

Een elektrotechnische grootheid als Busch-Jaeger weet natuurlijk hoe je kwalitatief goed schakelmateriaal produceert. Bovendien is het hele systeem qua onderdelen gebaseerd op KNX wat een eventuele overschakeling op KNX ook mogelijk maakt. Leuk voor als je echt verder wilt. Het grootste probleem van Free@Home is het samenwerken met systemen van derden.

Free@Home heeft geen open API waardoor anderen niet zomaar integraties kunnen ontwikkelen. Dat houden ze liever zelf in de hand. Philips Hue is wel door Busch-Jager geïmplementeerd, al is er geen ondersteuning voor kleuren en animaties. Er komen wel meer integraties dankzij een bedrijf met de naam Mozaiq. Maar dat gaat heeeeeeeeel langzaam.

Free@Home werkt net als KNX met een buskabel. Deze moest voorheen altijd in een seperate leiding liggen, maar er zijn inmiddels goedgekeurde buskabels die naast de stroomdraden mogen liggen.

Free@Home werkt o.a. met Philips Hue

Devolo Home Control

Buskabels trekken is lang niet altijd mogelijk. Dan wil je draadloos gaan. Binnen het Innovatieve Huis maken we ook gebruik van het Devolo Home Control systeem.

Devolo Home Control is gebouwd op basis van Z-Wave. Een open variant op het Zigbee protocol dat onder anderen door Philips en Ikea wordt gebruikt voor slimme verlichting. Het grote verschil is dat het open is.

De Devolo Home Control hub integreert perfect met Philips Hue. Daarnaast is het mogelijk om zelf HTTP verbindingen met andere domotica apparaten in huis te leggen. Bijvoorbeeld om Sonos speakers in te stellen. Qua integraties hangt het dus een beetje van jouw eigen technische inzicht af.

Interessanter nog zijn de sensoren. Doordat deze op basis van Z-Wave zijn en geproduceerd worden door een bedrijf met veel expertise in schakelmateriaal (Devolo is groot in powerline toepassingen), is het allemaal stevig en veilig. Bovendien is het assortiment erg uitgebreid. Het enige dat mist is een echte kamerthermostaat zoals we dit in Nederland gebruiken.

Devolo Home Control werkt o.a. met Philips Hue en alle Z-Wave producten

Lees de hele review.

Homey

Hoewel we de Devolo Home Control componenten volop gebruiken, sturen we die niet aan via de Devolo Home Control Hub. We sturen ze aan met Homey. Een Nederlands platform met maar één doel; het integreren van zoveel mogelijk connected hardware. En daar wordt ik helemaal vrolijk van.

Achter het witte bolletje schuilt een enorme marktplaats waar mensen apps aanbieden waarmee de Homey met andere apparaten in huis verbonden kan worden. In theorie kunnen die apps geld kosten, maar de meeste ontwikkelaars zetten hun apps gratis op Homey. Sharing is caring.

Homey bevat ook een hoop eigen antennes. Het kan dus niet alleen via HTTP andere systemen aansturen. Zo zijn er oner anderen antennes om direct Z-Wave, Zigbee en KlikAanKlikuit producten aan te sturen. Via een ingebouwde IR blaster stuurt Homey ook jouw oude TV aan.

Lees meer over Homey gerelateerd nieuws.

IFTTT

Tenslotte maken we veel gebruik van IFTTT in Het Innovatieve Huis. IFTTT staat voor If This Then That. Je maakt letterlijk schakelingen op basis van bepaalde dingen die gebeuren wanneer bepaalde andere dingen gebeuren. Wanneer ik mijn Somfy binnencamera aan zet, schakel dan ook de Netgear buitencamera’s aan.

Homey en IFTTT zijn dikke vrienden en hebben beiden het doel zoveel mogelijk apparaten aan te sturen.

Waar Homey een real-time systeem is, is IFTTT dit niet. En daar heb je dan ook meteen de zwakte van IFTTT te pakken. Hoewel er veel overlap is tussen de integraties, is Homey gewoon sneller en daarmee veel betrouwbaarder. Ik gebruik IFTTT voor alles dat ik niet met Homey kan schakelen.

Lees meer over IFTTT gerelateerd nieuws.

Homewizard

De Homewizard behoort tot één van de eerste systemen die we hebben getest in één van de eerste huizen die door de redactie smart werd gemaakt. Het leuke aan Homewizard is dat het een heerlijke, nuchtere, Hollandse club is. Net als bij Homey, proberen ze zoveel mogelijk apparaten aan elkaar te knopen.

Het grote verschil is de techniek en het marketingmodel. HomeWizard probeert toch zoveel mogelijk eigen accessoires op de markt te brengen en schakelt met KlikAanKlikUit. Het fijne is dat je dus wel een duidelijk ecosysteem hebt, maar daarbuiten shoppen is al heel wat lastiger.

Homewizard werkt o.a. met KlikAanKlikuit.

Lees de review.

Ook getest:

KlikAanKlikUit

Ons hele avontuur begon ooit met KlikAanKlikUit. nog z’n Hollands merk. Ze begonnen met draadloze schakelaars en ineens ontstond daar de ICS-1000. Het platform dat KlikAanKlikUit ineens smart maakte. Maar toch ook met de nodige beperkingen. Zo kon het alleen met de eigen app overweg en waren er geen integraties buiten een groot deel van het eigen assortiment. Nodeloos om te zeggen, is dit systeem bij ons al lang niet meer in gebruik. Deze plaatsing is zuiver nostalgisch ;-).

Lees de review.