Het wemelt momenteel van de slimme thermostaten. Hoe kies je de thermostaat die het beste bij je past? In enkele korte kopjes helpen we je navigeren tussen de belangrijkste overwegingen om voor een bepaalde slimme thermostaat te kiezen. We hopen dat je wat hebt aan deze slimme thermostaat kooptips.

Jouw warmtebron

Een slimme thermostaat moet natuurlijk een warmtebron aansturen. Dit kan een eigen CV installatie zijn, maar ook stadsverwarming. In beide gevallen moet je weten waar jouw thermostaat mee moet kunnen schakelen.

Slimme Thermostaat kooptips voor CV-Ketels

In gasgestookte woningen hangen doorgaans CV-ketels. Er zijn doorgaans drie soorten aansturing. Alle drie de soorten zal ik kort bespreken. Handig om te weten is dat er ketels en thermostaten zijn die niet alleen de kamertemperatuur kunnen regelen, maar ook de temperatuur van de watervoorraad in de CV-ketel. Daarmee valt nog meer te besparen.

aan/uit

De meest simpele schakeling is de aan/uit schakeling van de CV-ketel. Of hij verwarmt, of hij verwarmt niet. Dit is niet de meest energiezuinige aansturing van een ketel, maar wel de meest gemakkelijke om te installeren.

Modulerende regeling

Bij een modulerende regeling krijgt de slimme thermostaat die je gaat kopen volledige controle over de vlam in de ketel. Moet hij een kamer op temperatuur brengen, zal hij beginnen op vol vermogen te stoken. Naarmate de temperatuur in de buurt komt van de gewenste eindtemperatuur, zal de vlam minder hard branden. De kamer zal hierdoor ook niet te warm worden gestookt. Een zeer energie efficiënte manier van stoken dus.

OpenTherm regeling

OpenTherm is een uitgebreidere standaard om met de CV ketel te communiceren, maar is in de praktijk goed te vergelijken met een modulerende regeling. OpenTherm is bedacht door Honeywell en in een vereniging ondergebracht zodat meerdere fabrikanten de communicatiestandaard kunnen gebruiken.

Slimme Thermostaat kooptips voor Stadsverwarming

Stadsverwarming kennen we ook als blokverwarming en stadswarmte. De warmte komt via een warme waterleiding het huis binnen en verwarmt via een warmtewisselaar jouw warmwatervoorraad en jouw verwarmingsleidingen.

Centrale CV-Klep

Moderne woningen op stadsverwarming beschikken veelal over een centrale CV klep. Deze kan verschillende namen hebben. Deze functioneert net als een aan/uit schakeling van een CV-ketel, maar kent wel een net iets andere aansturing. Als een slimme thermostaat geschikt is voor stadsverwarming, betekent dit dat je deze kunt gebruiken wanneer je zo’n centrale CV-klep hebt.

Radiatorregeling

Heb je geen centrale CV-klep, moet je waarschijnlijk de temperatuur per radiator in huis regelen. Ook hier valt met een slimme thermostaat te regelen, maar dan in de vorm van slimme radiatorknoppen. Deze kunnen in veel gevallen gewoon zelf geplaatst worden omdat je geen veranderingen hoeft te maken aan de leidingen.

Enkele zone of multi-zone

Effectief verwarmen doe je door meerdere warmtezones in huis te creëren. Wanneer jouw CV en kamerthermostaat dit ondersteunen, kun je meerdere leidingnetwerken in huis aan laten leggen. Voor iedere zone gebruik je een losse kamerthermostaat.

Je kunt er ook voor kiezen om een multi-zone opstelling te maken met behulp van slimme radiatorkranen. Die zijn doorgaans goedkoper dan het aanpassen van het leidingnet en het plaatsen van meerdere thermostaten. De meeste radiatorkranen zijn geschikt voor meerdere merken radiatoren en zonder sloopwerk te plaatsen.

Domotica in huis?

Heb je een domotica systeem in huis? Dan kan het handiger zijn om de thermostaat van het platform zelf te gebruiken. Jouw verkoper van het systeem weet of de bijbehorende thermostaat in jouw situatie gebruikt kan worden. Je hebt dan het voordeel dat je het hele huis vanuit een enkele app kunt bedienen.