Slimme Thermostaat

Er zijn slimme thermostaten en thermostaten met een app. Het verschil is enorm. Niet alleen in Het Innovatieve Huis, maar ook in de huizen van de andere redacteuren van GadgetGear.nl hebben we thermostaten geplaatst en getest. Hierdoor kunnen we je een veel breder overizcht geven dan bij andere productgroepen van Het Innovatieve Huis.

Slimme Thermostaten

Nest Thermostaat V3

De absolute winnaar onder de slimme thermostaten blijft de Nest. In dit geval de derde generatie. Dit is de eerste Nest die op vrijwel alle warmtebronnen kan worden aangesloten. Dus in het gros van de gevallen, ook op de stadsverwarming. Iets dat voor Het Innovatieve Huis van groot belang is.

De Nest houdt rekening met aanwzigheid (o.a. via de rookmelders) en leert wanneer je er wel of niet bent. Het leert wanneer je wakker wordt (en het dus warm moet zijn aan de voetjes) en hoe snel jouw warmtebron werkt. Op basis daarvan kan het ook het stookgedrag aanpassen om zoveel mogelijk te besparen. Tenslotte weet Nest ook nog wat het weer gaat doen.

Nest werkt o.a. met IFTTT, Homey, Harmoney etc.

Lees de review.

Nefit easy

Zeker wanneer je al een Nefit CV ketel hebt hangen, is de Nefit Easy een erg gemakkelijke thermostaat om op te hangen. Het display is modern en goed te begrijpen. Met de bijbehorende app is de werking van de thermostaat ook nog goed in te plannen. Bovendien schakel je hem gemakkelijk in de afwezigheidsstand of, doe je dit automatisch met geofencing. De Nefit Easy werkt met IFTTT en er is een smartwatch app.

In het buitenland wordt deze thermostaat verkocht onder het merk Bosch, maar hier mogen we trots zijn op ons Nederlandse Nefit.

Nefit Easy werkt o.a. met IFTTT.

Lees de review.

Honeywell Evohome

Ga je voor een 360-aanpak, is er de Honeywell Evohome. Deze heeft een goot touchscreen als bedieningspaneel. Naast dat het de CV regelt, werkt het systeem ook met elektronisch aangestuurde radiatorkranen. Hierdoor is het huis op te delen in zones zonder het leidingwerk aan te passen. Iedere zone kan appart worden aangestuurd.

De Evohome was de eerste slimme thermostaat van Honeywell en nog steeds de meest uitgebreide. Ook de ondersteuning van Evohome is goed.

Honeywell Evohom werkt o.a. met IFTTT.

Lees de review.

Thermosmart

Ook van Nederlandse bodem is de Thermosmart. Een slimme thermostaat van een bedrijf dat eigenlijk niets anders doet dan dat. Inmiddels is er al een waar ecosysteem ontstaan met onder anderen covers om de thermostaat leuker vorm te geven.

Thermosmart werkt o.a. met IFTTT.

Lees de review.

E.ON Energie Assistent

Eigenlijk is het de basis van een smart home platform, maar door de beperkte mogelijkheden is hij toch te beperkt voor ons om onder de domotica platformen te positioneren. In 2015 lanceerde E.ON haar E.ON Energie Assistent. Een aangepaste versie van het Fifthplay platform waarbij zowel slimme schakelaars als een slimme thermostaat worden gecombineerd met als doel zoveel mogelijk te besparen op de energiekosten. Het grootste nadeel is dus dat het pakket precies dat doet en niets meer dan dat. Het klaart de klus, maar geen integraties en geen toekomstvisie hierop.

Lees de review.

Connected Thermostaten

Busch-Jaeger Free@Home Kamerthermostaat

Wil je jouw thermostaat aansturen vanuit de Free@Home domotica app, dan is er maar één keuze. De Free@Home kamerthermostaat. Het eerste jaar is dit de standaard geweest in ons Het Innovatieve Huis.

Het is vooral een aan/uit thermostaat die verbonden is met het systeem. Door de verbinding is deze aan te sturen via de app, maar ook via de touch bedieningspanelen van Free@Home. Dit geeft veel luxe en comfort.

Daar staat tegenover dat het systeem niet zelflerend is en ook niet zelfstandig weet wanneer je er wel of niet bent. Wanneer je gaat slapen en wakker wordt.

Homewizard Heatlink

De Homewizard Heatlink is onderdeel van het Homewizart smart home platform. Net als bij de Busch-Jaeger Free@Home kamerthermostaat is het systeem enigszins beperkt. Het schakelt de CV in of uit op basis van de gemeten temperatuur. In tegenstelling tot andere thermostaten biedt het echter geen directe interactie of zelfs maar een display. Het is nog veel meer een integratie oplossing. Wel is het erg goed te schakelen met de Homewizard App.

Lees de review.