Slimme Verlichting

Wanneer je voor LED verlichting kiest, ben je eigenlijk al heel slim bezig, maar het kan nog slimmer. Het slimste systeem lijkt Philips Hue te zijn, maar er zijn ook kapers op de kust. Wij hebben voornamelijk voor Philips Hue gekozen, maar daarnaast ook een aantal andere lichtsystemen getest.

Zigbee verlichting

Er zijn inmiddels verschillende Philips Hue starter packs in de handel. Goed nieuws is dat anno 2017, alle starter packs compatible zijn met Apple HomeKit. Toch zijn er twee verschillende hubs. De vierkante is de tweede generatie die vanaf het begin over Apple Homekit ondersteuning beschikte. Bij de ronde werd dit later softwarematig toegevoegd. De nieuwe vierkante hub krijgt in 2018 ook entertainment mogelijkheden die in de door ons gebruikte hub niet mogelijk zal zijn. Ga dus voor een vierkante is de boodschap ;-).

Overigens is het mogelijk om meerdere hubs in één woning te gebruiken. Wij gebruiken twee hubs om het signaal optimaal over de verdiepingen te kunnen verspreiden.

Philps Hue Starter Pack

De starter pack die wij hebben gebruikt, komt met twee lampen en de eerste generatie Hue hub. Op een voeding en een netwerkkabel na zit er niet meer in het doosje. De hub moet moet een netwerkkabel op jouw router worden aangesloten. Hoewel het een Zigbee hub is, is het in principe niet mogelijk om non-Hue Zigbee hardware met de hub aan te sturen.

Philips Hue is compatible met IFTTT, Apple HomeKit en vele andere platformen.

Lees de review.

Philips Hue Lightstrips

Decoratief met Philips Hue aan de slag? Dat kan met de Hue Lightstrips. Deze knip je simpelweg op maat en kleuren mee met jouw Hue verlichting. Deze eerste generatie is nu lekker goedkoop, maar heeft een vrij lage lichtopbrengst. Bovendien zijn deze niet in staat om gebruikt te worden in combinatie met de Light Recipes. Het is dus echt decoratieve verlichting.

Lees de review.

Philips Hue Lightstrips Plus

Met de Philips Hue Lightstrips Plus zien we een LED strip die veel hoogwaardiger van kwaliteit is. De lichtopbrengst is hoog genoeg om niet alleen decoratief, maar ook functioneel ingezet te kunnen worden. Bovendien kun je verlengstukken van een meter kopen om ze langer te maken. Ook ondersteuning voor Light Recipes behoort tot de mogelijkheden.

Lees  de review.

Philips Hue Go

De Philips Hue Go lamp is de ereste Philips Hue lamp die echt innoveert.  Zo bevat de lamp standaard al een serie animaties en hoef je de app niet te gebruiken om ze te starten. Er zit ook een accu in zodat de lamp mee de tuin in kan en… de lamp is enigszins spatwaterbestendig. Een ideaal lampje bij tuinfeestjes dus. En natuurlijk schakelt hij binnen mee met de rest van de verlichting.

Lees  de review.

Philips Hue Motion Sensor

breng jouw Philips Hue systeem gemakkelijk tot leven met de Motion Sensor. Deze compacte bewegingssensor maakt nieuwe, slimme schakelingen mogelijk op basis van beweging. Philips limiteert dit namelijk niet tot een simpele aan/uit actie, maar je kunt ook schakelen op basis van tijd als factor. Dus wordt er beweging waargenomen na 23:00, zal de verlichting slechts op 10% sterkte gaan branden. Genoeg om niet te struikelen in de gang en te weinig om echt wakker van te worden. Perfect uitgedacht dus.

Lees de review.

WiFi Verlichting

Nanoleaf Aurora

Is Philips Hue nog niet decoratief genoeg? Probeer dan eens de Nanoleaf Aurora. Dit vrolijke systeem bestaat uit LED driehoeken die je tegen muren en plafonds kan plakken. Het systeem richt zich nog veel meer op animatie en interactiviteit en de maximale omvang per unit is 30 driehoekjes.

Het is ook nogelijk om verschillende groepen op een muur te plakken en met elkaar te synchroniseren om zo een indrukwekkend lichtkunstwerk te maken. Met de Aurora Rythm module kun je hem ook nog laten reageren op geluid.

Nanoleaf Aurora werkt met IFTTT en Apple HomeKit.

Lees de review.

LifX E27

De eerste grote uitdager voor Philips Hue was de LifX lamp. Een veel krachtiger LED lamp dan de peertjes van Hue, maar door het formaat ook minder goed inzetbaar. Er zijn gewoon minder armaturen waar het lampje in past.

In tegenstelling tot Hue, maakt de LifX geen gebruik van Zigbee. In plaats daarvan kiest de LifX lamp voro WiFi. De app van LifX zit zeer goed in elkaar, maar er zijn toch veel minder systemen waar LifX mee samenwerkt.

Een groot nadeel van LifX is ook het sluikverbruik. De WiFi verbinding staat non-stop aan en vraagt veel meer energie dan het Zigbee protocol. Dit maakt de lamp wel interessant voor kleinere appartementjes waar je maar één of twee lichtpunten te vullen hebt, maar zeker niet wanneer je jouw hele woning echt van creatief licht gaat voorzien. Bij ons hangt hij in de schuur omdat we daar wel WiFi bereik hebben, maar Zigbee niet zo ver de tuin in komt.

LifX is compatible met IFTTT en een aantal andere platformen.

Lees de review.