Slimme Waterleiding

In Nederland moeten we verantwoordelijker met ons drinkwater omgaan. Dit doen we ook in Het Innovatieve Huis. Deze pagina bevat weinig reviews. In plaats daarvan praten we vooral over strategie.

3 soorten water

Binnen Het Innovatieve Huis zijn drie waterstromen aanwezig. Natuurlijk begint het met kraanwater. Daarnaast hebben we onthard kraanwater en grijs water.

Grijs water

Grijs water is met name in België een normale zaak. In Nederland niet. Mogelijk omdat we zo ontzettend veel kraanwater hebben. Maar wil je echt wat voor het milieu doen? Dan is het mooi als je in een nieuwbouwproject het hemelwater kunt gebruiken om toiletten mee door te spoelen of het gras mee te besproeien.

Onthard water

Ook hebben we een waterontharder geplaatst. Deze onthard het kraanwater voor het naar die plekken gaat waar we warm water gebruiken. Denk aan de Quookoer kraan, maar ook de douche, het koffiezet apparaat, de wasmachine etc.

Het voordeel van onthard water is dat je geen kalk neerslag meer krijgt. Het neerslaan van kalk levert veel problemen op. Dat begint met de wasmachine en jouw koffiezetapparaat. Daar kunnen de verwarmingselementen omhuld raken met kalk. Hierdoor moeten die elementen harder werken en verbruik je dus meer stroom. Bovendien heb je een indirect risico op brand door de hete elementen.

Op plekken als een douche, merk je dat het kalk niet meer op de tegels slaat. Natuurlijk doen zeepresten die wel, evenals huidschilvers. Maar die komen veel gemakkelijker los.

En dan is er nog een klein voordeel. Je verbruikt veel minder zeep en afwasmiddel. Beter voor de natuur en een mooie besparing.

Natuurlijk zitten er extra kosten aan onthard water. Daarom is het zonde om dat de WC in te pompen of over het gras te sproeien. Ga je bouwen of verbouwen, denk dan even goed na over het leidingwerk.

Lees de review.