We doen het slim met ons innovatieve huis. Het is een epc 0,0 woning. Super geïsoleerd. Een groot aantal zonnepanelen op het dak en gasbesparende stadsverwarming. Dat verplicht de gemeente en daarmee maakt de gemeente een einde aan vrije keuze van leverancier en marktwerking. De Nuon heeft ons in de greep…

Mijn oude huis is ook een goed geïsoleerd huis. Super geïsoleerd zou ik tien jaar geleden hebben gezegd toen het werd opgeleverd. Inmiddels is er dus veel verandert. Jaarlijks ging ik als vader van twee op zoek naar het goedkoopste energiecontract en iedere keer slaagde ik weer. De laatste keer was dit bij E.on. In dit eerste jaar met E.on was ik in mijn situatie 1.563,23 aan energiekosten kwijt.

De leveringskosten van het gas liggen voor het jaar op €239,16. De vaste leveringskosten voor de periode van een jaar bedragen €39,68. De energiebelasting op gas kostte me €193,53 en dan nog iets dat ze ODE noemen a €8,28. Voor netbeheer betaal ik €130,30. Het totaal ligt op dat moment op €610,95.

Dan zijn er nog de administratiekosten, kortingen en verminderingen op de energiebelasting. Die laat ik allemaal buiten beschouwing omdat ik die niet kan splitsen over gas en energie omdat ik niet weet waar de verhoudingen precies liggen. Het bedrag dat ik aan gas betaal zou dus nog wat lager kunnen uitvallen.

Vandaag belde ik met de Nuon om me aan te melden voor de stadsverwarming. Stadsverwarming is restwarmte. Een restproduct ofwel afval van een ander. En dat blijkt goud waard. Dit zie ik tijdens het lange wachten aan de telefoon al aan een voorbeeldberekening op de site van Nuon. Die laat zien dat ik op basis van een voorbeeldberekening van €610,95 voor warmte, nu naar €1.260 ga voor warmte. Aan de telefoon bevestigt de telefoniste deze som. Ze rondt het voor het gemak af naar €100 per maand. Daarvan is €50 per maand het vastrecht. De kosten die ik in mijn vorige woning in totaal had, staan nu dus gelijk aan de mogelijkheid de stadsverwarming aan te zetten. En dan kook ik in het innovatieve huis niet eens meer met gas, maar op inductie.

Kan ik prijsschoppen? Nee. Stadsverwarming hangt je verplicht aan één leverancier. Net als vroeger toen je niets te kiezen had. De Nuon heeft ons weer ouderwets in de greep. Afsluiten kan alleen tegen krankzinnige kosten. Vrije marktwerking ruimt weer het veld voor de monopolist.

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben voor de gedachte achter stadsverwarming. We moeten als mens meer doen om het klimaat niet al te negatief te beïnvloeden. De kosten die Nuon hiervoor in rekening brengt zijn echter buitensporig. Zeker voor een afvalproduct. Ja natuurlijk moet de Nuon hiervoor een nieuwe infrastructuur aanleggen, maar voor gas zouden er ook leidingen de grond in moeten. Misschien zijn die goedkoper, maar nu voelt stadswarmte in Nijmegen als een hoopje schroot verpakt in een dun laagje chroom.